Szőke Alax

A junior EB után a világbajnokságon is érmet szerezne Szőke Alex

Két éve kadét világbajnokságot, tavaly kadét Európa-bajnoki címet szerzett, idén júliusban pedig Rómában a juniorok között lett EB-második a most 18 esztendős Szőke Alex. Az ESMTK birkózója labdarúgónak készült, de úgy tűnik jól döntött, amikor birkózásra adta a fejét, hiszen jelenleg korosztályában a világ élvonalába tartozik. A szeptember közepén, Szlovákiában megrendezésre kerülő junior világbajnokságra készülő fiatalemberrel az újabb felkészülési időszak előtt beszélgettünk.

Valóban csatárként kezdte?

Nem tagadom, így volt, már az óvodában és az alsó tagozatban is labdarúgónak készültem, és mindig elöl játszottam. Aztán édesapám, aki ismerte az ESMTK szakosztályvezetőjét, megkérdezte, hogy lenne-e kedvem lejárni birkózni, amire igent mondtam, így egy ideig párhuzamosan jártam a két sportág edzéseire. Később, amikor a sport a tanulás rovására kezdett menni, el kellett döntenem, hogy foci vagy birkózás, és én az utóbbi mellett döntöttem. Kezdetben Kruj Iván és Balogh Ferenc, később Kliment László és Kruj Tamás lettek az edzőim, azt gondolom ebben is szerencsés vagyok, hogy kiváló mestereim voltak és vannak.

Voltak azonban mélypontjai is a sportágban.

Valóban így van, hiszen kezdetben jól ment a birkózás, de a korcsoportváltásokkal mindig meggyűlt a bajom, de edzőim és a családom mindig, mindenben támogattak, erősítettek, így mindig új lendületet tudtam szerezni a folytatáshoz. 2015-ben megnyertem az első válogató versenyemet Kaposváron, az volt életem első nagy diadala.

Nagyon simán hódította el a világbajnoki és az Európa-bajnoki címeket a kadét korosztályban. Idén aztán jött a junior EB Rómában…

Tbilisziben és Szarajevóban nagyon jól ment a birkózás, kiváló formában voltam, és Rómába is úgy érkeztem, hogy megcélzom a 3-5. hely valamelyikét. 18 esztendősen kerültem be abba a mezőnybe, ahol20 évesekkel is összeakadhat az ember, egy, két év pedig nagyon sokat számít ebben a korban, így szinte felnőtt sportolók ellen kell a szőnyegre lépnem, és hát az azeriek, a grúzok, az oroszok meglehetősen keménykötésű legények. Ennek ellenére az első napon sikerült sikerrel vennem a finn, fehérorosz, török és lengyel akadályokat, másnap pedig jöhetett a finálé a grúz versenyző ellen. A srác nem volt ismeretlen számomra, hiszen korábban Romániában már meccseltünk egymás ellen, akkor sikerült legyőznöm, most viszont teljesen más taktikával birkózott, kihasználta, hogy magasabb vagyok nála, súlypontját még lejjebb vitte, „szűken” birkózott, én pedig nem tudtam megfelelően reagálni ezekre a dolgokra.

Szeptemberben akár következhet a visszavágó is, hiszen a világbajnokságon akár össze is akadhatnak újra.

Ha olyan lesz a sorsolás, ezt persze még nem tudni, de semmi nincs kizárva. Szlovákiában egy hónap múlva kezdődik a vb, most kezdjük a felkészülést, és ott is szeretnék az első öt közé bekerülni, de természetesen a legszebb az lenne, ha dobogóra tudnék állni. Annyival lesz nehezebb a helyzet ott, hogy a mezőny tovább bővül az ázsiai, tengerentúli riválisokkal.

Pihenésre, regenerálódásra volt ideje?

Az EB után kaptunk pihenőt, nemrég tértem haza Spanyolországból, itthon pedig a barátnőmmel, a barátaimmal igyekszem kikapcsolódni. Elmegyünk moziba, vacsorázunk egy jót, együtt van a társaság, most azonban ennek vége, kezdődik, egészen pontosan folytatódik a munka.

Igazi „nagyágyúkkal” edzhet együtt. Ez plusz motivációt ad a mindennapokhoz?

Nem mindennapi élmény Kiss Balázzsal, Lőrincz Viktorral vagy Bácsi Péterrel együtt edzeni, de mivel a felnőtt válogatottal készülünk együtt, így erre is sor kerül. Nagyon segítőkészek, mindig van egy jó szavuk, tanácsokat adnak, de nem csak ők, hanem Sike András szövetségi kapitány is igyekszik hasznos információkkal ellátni bennünket. Két hetet most Budapesten, két hetet pedig majd Tatán edzünk, biztos, hogy ott is lesz alkalmam közösen edzeni velük.

Példaképe mégis a motorversenyző, többszörös bajnok fivére, Szőke Márk. Miben tud ő erőt adni a versenyeihez?

Márk többszörös magyar bajnok motokrosszversenyző, aki nagyon sok baleseten van túl, sok törése volt, ennek ellenére hihetetlen akaraterővel mindig talpra állt, mindig folytatta, soha nem mondta azt, hogy itt a vége. Erőt merítek ebből a kitartásból, a versenyek előtt mindig beszélgetünk, sokat jelent a támogatása.

A világbajnokság után ismét pihenő következik?

De csak rövid, hiszen kezdődik a Magyar Bajnokság, aztán a csapatbajnokság, ahol az utánpótlás és a felnőtt korosztályban is elindulok majd.

Hering Viktor

Vélemény, hozzászólás?