Palacsintafesztiválon lazulnak a serdülő birkózók

 

Kiválóan szerepeltek a magyar serdülő birkózók a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

A győri viadalon a mieink összesen egy Európa-bajnoki cím mellett két ezüst- és öt bronzérmet szereztek.

Czifferszky Ákos, a kötöttfogásúak edzője  – aki Módos Csaba vezetőedzővel és Bacsa Ferenc csapatvezetővel dolgozott együtt – szerint már önmagában az is hatalmas eredmény, hogy három érmet szereztek, az pedig, hogy tanítványa, Varsányi László kontinensbajnokként végzett, az maga a csoda.

„Népes és borzasztóan erős mezőny gyűlt össze Győrben – kezdte értékelését Czifferszky.

– Ez az a korosztály, a 14-15 évesek korcsoportja, ahol mi magyarok mindig el vagyunk egy kicsit maradva fejlettségben, erőben riválisainktól, ellenfeleink pedig koraérettek, erősebbek, nagyon nehéz felvenni velük a versenyt. A tavalyi szerepléshez képest mégis óriásit léptünk előre, így Laci aranyérme mellett büszkék vagyunk Kovács Gábor ezüst- és Borosi Henrik bronzérmére is, de azokra a srácokra is, akik most nem értek el eredményt.

” A korosztály erőssége, változatossága miatt nagyon nehéz előre megjósolni a várható eredményeket, de a szakmai stáb mindenképpen érmekben gondolkodott az EB előtt.

„Az arany kisebbfajta csoda volt, ráadásul nem mindennapi körülmények között történt, hiszen az utolsó pillanatban egyszerre került ki Laci és riválisa a birkózókörből. Abban a pillanatban kikértem a „challenge-t”, ami jó húzásnak bizonyult, hiszen a videó minket igazolt, így hozzánk került az aranyérem.

” A pillanat tört része alatt kell az edzőnek ilyenkor döntenie, ráadásul jó döntést hoznia, ami ezúttal Czifferszkyt igazolta. A szakvezető azonban hozzátette, hogy bár ő kérte a videózást a végén, az, hogy idáig eljuthattak, és az EB-döntőben ezt meg kellett lépnie, az nem sikerült volna Varsányi kiváló birkózása nélkül.

„Remekül sikerült felkészülés után vágtunk bele a győri viadalba. A technikai, erőnléti edzések java a klubokban történt, és az eredmények alapján elmondhatom, hogy nagyszerű munkát végeztek az edzőkollégák. Két héttel a verseny előtt már együtt voltunk, itt az volt a cél, hogy erre a hétvégére hozzuk csúcsformába a srácokat.

” Bacsával és Módossal együtt komoly feladat hárult az edzői team-re abban a tekintetben is, hogy mentálisan megerősítsék a fiatalok az Európa-bajnokság előtt.

„Összetartó edzői stáb vagyunk, egyformán gondolkodunk szakmai dolgokról, és mindezt sikerült átadnunk a srácoknak is. Nagyon jó társaság jött össze, korábbról már jól ismertem a fiatalokat, figyeltem, láttam őket a versenyeiken, így nem jelentett problémát az sem, hogy csak januárban kezdtem dolgozni velük.

” A munka az EB-t követően sem áll le, a serdülők július kilencedikétől Szentesen edzőtáboroznak, hiszen jövőre is lesz kontinensviadal, a felkészülést pedig nem lehet elég korán elkezdeni. A munka mellett a szórakozásra is jut idő, hiszen az edzőtábor ideje alatt a Szenteshez közeli Derekegyházán rendezik a hagyományos Palacsintafesztivált, ahová a serdülő birkózók is ellátogatnak majd.

„Szerencsére olyan időszakban leszünk Szentesen, amikor nem lesz gond, ha valaki 10-12 palacsintát betesz a hasába. Bízom benne, hogy hasznos napokat töltünk Szentesen, és a győri verseny tapasztalatait felhasználva, a hibákból tanulva jövőre is hasonlóan eredményesek tudunk majd lenni ezzel a korosztállyal.”

Hering Viktor

Vélemény, hozzászólás?