A sikerhez rögös út vezet

 Hetven esztendős elmúlt, de még legalább tíz évet szeretne eltölteni a birkózószőnyeg mellett Bacsa Ferenc, aki klasszis magyar birkózókat edzett pályafutása során. Az elnyűhetetlen sportemberrel, a serdülőválogatott edzőjével többek között az elhalasztott olimpiáról és a tehetséggondozásról is beszélgettünk.

A képen: Lőrincz Viktor, Bacsa Ferenc, Lőrincz Tamás
 • Közel három hónapnyi kényszerszünet után újra elkezdődhettek az edzések a birkózóknál is. Önök Dorogon hogyan szervezték meg a „karantén-munkát”?
 • Jómagam, mivel hetven esztendős elmúltam, valóban önkéntes karanténba vonultam a feleségemmel együtt, de folyamatosan tartottam a kapcsolatot az edzőkollégákkal. Különböző kihívásos feladatokkal láttuk el a gyerekeket, ezekből itt Dorogon versenyeket is rendeztünk, és jutalmaztuk a legjobban teljesítőket. Számomra kedves pillanat volt, amikor az edzésből, a hegyi futásból visszatérő fiatalok eljöttek a lakásomhoz meglátogatni, megálltak az ablakom alatt, és ha ilyen módon is, de tudtunk váltani néhány szót egymással. A birkózók tehát teljesen nem álltak le a munkával, nem is lehetett ezt megtenniük. Kaptak kéziszereket, súlyzókat, bábukat a gyerekek, ezekkel végezték el a kiadott feladatokat. Szerencsére a motivációval sem volt semmi probléma, így amikor újra közös edzéseket lehetett tartani, akkor nem a nulláról kellett elkezdenünk a munkát. Jelenleg nagyon komoly alapozó jellegű, erőfejlesztő tréningeket végeztetünk a birkózókkal, súlyzóznak, súlyt emelnek, futnak, lépcsőznek, ezen a héten pedig már a páros gyakorlatokat is elkezdik a fiatalok. Lőrincz Tamásékkal, Korpási Bálintékkal annak idején szintén hasonló módon készültünk a versenyekre, tervszerűen felépítve és végrehajtva egy-egy makrociklust az edzésmunkában.
 • Ősszel már lesznek hazai versenyek? A nemzetközi viadalokról lehet-e tudni már valamit?
 • Itthon biztos, hogy megrendezik majd a különböző korosztályos bajnokságokat, de az, hogy a nemzetközi szövetség hogyan dönt, az majd csak június huszadikán derül ki. Mi is várjuk a szövetség állásfoglalását, hiszen a megrendezésre kerülő versenyek időpontjaihoz igazítjuk a felkészülési menetrendünket. Itthon a korosztályos bajnokságokat mindenképpen le kell bonyolítani, ami azt jelenti, hogy nagyon sűrű ősz elé nézünk.
 • Még a világháborúk miatt sem halasztottak olimpiát, a koronavírus-járvány miatt viszont igen, így jövőre kerül sor a tokiói ötkarikás játékokra. Mekkora volt a csalódottság a birkózókban emiatt?
 • Csak abba gondoljon bele mindenki, hogy volt, aki már kiharcolta a részvételt, sikeresen kvalifikálta magát a játékokra, és a felkészülésének a célegyenesébe érkezett, amikor egyik pillanatról a másikra leállt minden. Mások még a hazai rendezésű európai kvalifikációs versenyre készültek gőzerővel, nekik talán még rosszabb a helyzetük, hiszen egy évet kell várniuk arra, hogy kivívhassák a tokiói részvétel jogát. Lőrincz Tamás már 34 esztendős, most egy évet még rá kell húznia felkészülésre, ami ilyen korban már nem egyszerű feladat. Szerencsére remek alapokkal rendelkezik, így ennyi idősen is csúcsformában tud versenyezni az az ember, aki tavaly megnyerte a világbajnokságot, és aki 66 kilogrammban lett olimpiai második és nyert háromszor Európa-bajnokságot. Nem esett jól neki ez a döntés, de tudomásul vette, ahogy a testvére, Viktor is. Korpási Bálint itthon szerette volna kivívni az olimpiai részvételt, neki egy évet még várnia kell erre. Ha a motiváltságukat meg tudják tartani, ha okosan eddzenek ez alatt az egy év alatt, és az edzettségi szintjüket a csúcsformához viszonyítva 60-85 % között tartják, akkor arról a szintről tovább rugaszkodva egy eredményes felkészülés után egy év múlva is csúcsformába lehet kerülni. Én bízom abban, hogy hét vagy nyolc birkózónk lehet ott Tokióban.
 • Az utánpótlás korosztályokban kiválóan teljesített a magyar birkózósport az elmúlt időszakban. Ennyire el vagyunk kényeztetve tehetségekkel?
 • Valóban vannak tehetségek, sok ígéretes fiatal birkózónk van, de azt tudomásul kell venni, hogy az utánpótlás korcsoportokban elért eredményesség után ahhoz, hogy valaki a felnőttek között is eredményesen tudjon teljesíteni, ahhoz nagyon hosszú és rögös út vezet. A felnőttek mezőnyében olyan állóképesség, olyan speciális birkózó erő, olyan technikai tudás szükségeltetik, amely nélkülözhetetlen a sikerhez. A nagy kérdés az, hogy ha van is a fiatalban tehetség, akkor elvégzi-e azt a hatalmas mennyiségű munkát, amely őt a felnőttek között is a legjobbak közé emeli? A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia jövő szeptemberben kezdi meg a működését, itt szeretnénk összegyűjteni, felkészíteni azokat az ifjú tehetségeket, akik a jövő Hegedűs Csabái, Lőrinczei, Bácsi Péterei lehetnek majd. Ehhez azonban már gyerekkorban meg kell kapniuk a megfelelő alapokat a sportolóknak.
 • Hamarosan Szentesen is saját otthonukba költözhetnek a birkózók…
 • Minden új birkózólétesítmény átadásáról jó hallani, különösen a szentesiéről, hiszen évek óta jó barátságban vagyunk az ottani birkózókkal, a serdülő válogatottal rendszeresen edzőtáborozunk nyaranta a városban. Idén is ezt tervezzük, ha minden jól megy, akkor július közepén töltünk majd el öt napot Szentesen a serdülőválogatottal. A legfontosabb feladatuk a szentesieknek az lesz, hogy feltöltsék megfelelő gyermeklétszámmal ezt az új létesítményt. Ehhez járni kell az iskolákat, akár a környező településeken is, és meg kell nyerniük maguknak az intézményvezetőket, testnevelőket, hogy ha lehetőségük van, akkor testnevelés órákra hozzák ide a gyerekeket. Itt azonban még nem birkózóképzés folyik, hanem a mozgás megszerettetése, a mozgástanulás a fontos, nem mellesleg remek körülmények között.
 • Elképesztő energiával dolgozik a birkózósportért, irigylésre méltó az a lendület, tenni akarás, ahogy a mindennapjait éli.
 • A tervem az, hogy még tíz esztendőn keresztül tevékenykedjem a sportágban. Ekkor lesz a dorogi birkózás száz éves, és ha a Jóisten is úgy akarja, akkor hatalmas ünnepséget rendezünk az évforduló tiszteletére.

Hering Viktor

Vélemény, hozzászólás?